PROGRAM ZDROWEGO ŻYWIENIA

Przedszkole Słoneczna Kraina w Łęgowie od początku swego istnienia realizuje Program Zdrowego Żywienia co roku wzbogacany i modyfikowany.Jednym z elementów programu jest Kuchcikowo.W ramach Kuchcikowa dzieci w czwartek i piątek same przygotowują kanapki na śniadanie z przygotowanych przez panie kucharki składników.W środy wykonują soki, sałatki i okazjonalne wypieki.Każda grupa stosownie do wieku dzieci realizuje własne pomysły.

21.11.2014 r WARSZTATY PT. ‚ZDROWO ŻYJĘ I JEM ZDROWO’

CELE SPOTKANIA :
– kształtowanie nawyków prozdrowotnych poprzez zabawę oraz sytuacje aktywizujące myślenie;
– uwrażliwianie wszystkich zmysłów podczas zabaw, rozwiązywanie zagadek i sytuacji aktywizujących myślenie; 
– poznawanie zasad właściwego odżywiania się  – prelekcja  dietetyka Pani Radosławy Kulczkowskiej, indywidualne rozmowy;
– zapoznanie z pokarmami będącymi źródłem witamin, zachęcanie do ich spożywania, wykonywanie zdrowych potraw – ‚nuttella ineczej’, ‚kulki jaglane’, ‚warzywne  stworki’;
– rozwijanie aktywności poznawczej;
– inspirowanie dzieci i rodziców do wspólnej działalności zabawowej.

Podczas wspólnej zabawy dzieci wraz z rodzicami poznali wiele ciekawych przepisów, zasmakowali zupy dyniowej oraz słodkich przekąsek, zdrowego, naturalnego kompotu  🙂

02.04.14r. Warsztaty pt.’Zdrowo żyję i jem zdrowo’

Celem warsztatów było poznanie właściwych zasad odżywiania się oraz kształtowanie nawyków prozdrowotnych oraz degustacja potraw przygotowanych przez specjalistów : Panią Elwirę i Panią Krysie, kucharek z naszego przedszkola, które codziennie dbają o menu dla naszych podopiecznych.Panie nie tylko zaskoczyły gości orginalnym wyglądem potraw, ale przede wszystkim smakiem i walorami zdrowotnymi.

W przygotowanych stanowiskach rodzice i dzieci mogli rozwiązywać zagadki, rozpoznawać owoce i warzywa przez dotyk, oraz przyrządzić ‚smakowite myszki’,a na koniec stworzyć wspólną pracę plastyczną. Prace rodziców i dzieci można podziwiać na głównym holu na tablicy ‚ABC ZDROWIA’.

Rodzice otrzymali również informację o roli posiłków, piramidę żywieniową dzieci i przepisy kulinarne.

Ważne jest kształtowanie wyobraźni żywieniowej dziecka,zachęcanie do wspólnego gotowania i tworzenia prostych , a czasami bardziej skomplikowanych dań.

Kiedy rodzice stosują na co dzień zasady prawidłowego żywienia i starają się też być aktywni fizycznie, dziecko łatwiej wówczas przyjmuje te nawyki i je akceptuje.

19.03.2014r. Warsztaty zdrowego żywienia

Tego dnia rodzice wraz z dziećmi uczestniczyły na warsztatach o zdrowym żywieniu, nie tylko dostali garść informacji o prozdrowotnym trybie życia, ale również z kosztowali przysmaków przygotowanych przez kucharki Panią Izabelę Konkol oraz Annę Konkol. Panie zaskoczyły zgromadzonych gości nie tylko orginalnym wyglądem przysmaków, ale przede wszystkim smakiem. Potrawy nie tylko smaczne,ale zdrowe miały zachęcić rodziców do organizowania wspólnych posiłków z dziećmi, zmiany gotowych dań z torebek na te zdrowe warzywno – owocowe, przygotowanych samodzielnie.

Pamiętajmy, że to co jemy najbardziej wpływa na nasz stan zdrowia, i od tego zależy jak się będziemy czuć – nie tylko my, ale również dzieci, które powielają nasze nawyki żywieniowe.

Zdrowo żyję i jem zdrowo,
wokół mnie tak kolorowo.
Tu pomarańcz, tam kapusta,
Moja dieta nie jest tłusta.
Jest bogata w witaminy,
to właśnie jedzą zdrowe dziewczyny.
Ręka w górę, noga w bok,
Wykonuję żabi skok.
Biegam wkoło i już drugie okrążenie leci,
biorą ze mnie przykład wszystkie dzieci.
Mniej słodyczy, więcej warzyw,
mniej produktów co się smaży.
Jedz owoce, soki pij
będziesz wtedy długo żył !!

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA

 

  1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
  2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej.
  3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
  4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można   zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.
  5. Mięso spożywaj z umiarem.
  6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
  7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
  9. Ograniczaj spożycie soli.
  10. Pij wystarczającą ilość wody.

 

1. Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków)

W skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze zawarte w różnych ilościach i proporcjach. Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach.Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków.Komponując swój jadłospis należy kierować się zasadami zdrowego żywienia i dodatkowymi informacjami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia.

 

2. Kontroluj masę ciała (dbaj o zachowanie należnej masy ciała)

Nadwaga i otyłość to nie tylko problem estetyczny, ale choroba, będąca przyczyną innych chorób takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia i wiele innych. Aby zachować prawidłową masę ciała należy odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Osoba z nadwagą lub otyłością powinna: Ograniczyć spożycie tłuszczów zarówno widocznych (masło, olej itp.) oraz niewidocznych (zawartych np. w ciastach, batonach, tłustych gatunkach mięs itp.) Zrezygnować ze spożywania dań typu fast food i słodyczy oraz słodzenia napojów Zwiększyć spożycie warzyw i owoców Unikać potraw smażonych lub pieczonych tradycyjnie ze względu na wysoką zawartość tłuszczów stosowanych do ich przygotowania. Zaleca się pieczenie w folii aluminiowej, rękawie, na grilu, gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania Wyeliminować doprawianie potraw zasmażkami, śmietaną czy mąką Wyrzeczenia dietetyczne połączyć z aktywnością fizyczną

 

 

3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii

Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Z witamin zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę E. Dostarczają również składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych charakteryzują się produkty otrzymane z wyższego stopnia przemiału, wówczas mąka i pieczywo są bielsze a kasza drobniejsza. Natomiast pieczywo razowe oraz grube kasze odznaczają się wyższą zawartością witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

 

4. Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety

Mleko i przetwory mleczne są nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale dostarczają również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty te są również źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk. Z uwagi na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym należy wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu.

 

 

5. Mięso spożywaj z umiarem, zastępuj je rybami i roślinami strączkowymi.

Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B, szczególnie B1,B12, PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Należy wybierać chude gatunki mięs, a także zastępować je roślinami strączkowymi i rybami (zaleca się spożywanie 2-3 porcji po 150g tygodniowo). Zarówno rośliny strączkowe jak i ryby oraz jaja są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Jaja podobnie jak mięso, zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi. W żółtku jaja zawarta jest jednak duża ilość cholesterolu. Ryby w porównaniu z mięsem zawierają więcej składników mineralnych. Są dobrym źródłem jodu oraz fluoru. Polecane są zwłaszcza ryby morskie ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.Rośliny strączkowe są źródłem węglowodanów złożonych, a także witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor i wapń.

6. Spożywaj codziennie warzywa i owoce

Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład codziennej diety, gdyż są źródłem cennych witamin, zwłaszcza witaminy C oraz B – karotenu. Dostarczają także kwasu foliowego. Zawierają znaczne ilości składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, sód. Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on bardzo ważną rolę, m.in. posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi.Większość warzyw i owoców odznacza się wysoką zawartością wody (80-90%), z czego wynika ich niska wartość kaloryczna.

 

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych

Tradycyjna polska dieta obfituje w tłuszcze. Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Ograniczenie spożycia tłuszczów zwłaszcza zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia. Ograniczenie spożycia tłuszczu ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości.Należy pamiętać, iż tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym – 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a białka czy węglowodanów 4 kcal.Warto wiedzieć, że tłuszcze spożywane są nie tylko w formie ‚widocznej’ (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), ale również w formie ‚niewidocznej’ zawartej w potrawach i produktach (mięso, sery, wyroby cukiernicze). Tłuszcze zwierzęce sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Wskazane jest aby zastępować tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Wśród różnych technik kulinarnych godne polecenia jest gotowanie, pieczenie czy duszenie bez dodatku tłuszczu. Również pieczenie na grilu powoduje zmniejszenie ilości tłuszczu.

 

8. Unikaj cukru i słodyczy

Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast źródłem ‚pustych’ kalorii. Produkty dostarczające ‚pustych’ kalorii należy rozumieć jako produkty, nie wzbogacające organizmu w jakiekolwiek składniki odżywcze, a dostarczające jedynie kalorii.Nadmierne spożycie cukrów prostych może w konsekwencji prowadzić do otyłości. Produkty te odrywają także dużą rolę w powstawaniu próchnicy zębów.

 

9. Ograniczaj spożycie soli

Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego zbyt wysoki poziom w diecie może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 – 6g (1 płaska łyżeczka do herbaty). Aktualny poziom spożycia soli w Polsce jest trzykrotnie wyższy od zalecanego. Należy zrezygnować z dosalania potraw, a także ograniczyć dodatek soli w czasie ich przygotowywania.

Warto wiedzieć, iż sól jest dodawana w dużych ilościach podczas przemysłowej produkcji żywności, przy produkcji konserw, wędlin, serów, kiszonek, wędzonek, marynat, a także zup w proszku i niektórych przypraw. Zaleca się zastępowanie tradycyjnej soli, dostępnymi na rynku solami niskosodowymi lub różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami.

 

INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

Posiłki zdrowe dla małych i dużych :
    SAŁATKA OWOCOWA

Czas wykonania: około 7 min.
Składniki (liczba porcji 4):
2 średnie mandarynki
3 plastry ananasa
1 średni banan
2 łyżki niesłodzonego soku pomarańczowego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cynamonu
szczypta goździków
Sposób przygotowania:
– mandarynki obrać, podzielić na części i pozbawić białych części;
– ananasa pozbawić skóry i zdrewniałych części, podzielić na cząstki;
– banana obrać i pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny;
– owoce wymieszać w misce i lekko schłodzić;
– sok pomarańczowy wymieszać z przyprawami i polać nim owoce.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia- 55 kcal
Białko – 0,6 g
Tłuszcz – 0,2 g
Błonnik – 1,5 g

    SEROWE KORECZKI

Czas wykonania: około 15 min.
Składniki (liczba porcji 8):
ok.40 dag mozzarelli (małe kuleczki)
20 dag rokpola
10 dag chudego twarogu
2 łyżki oleju
łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
8 oliwek do dekoracji
8 wykałaczek.
Sposób przygotowania:
– rokpol pokroić w plastry grubości ok. 3 mm, po czym pokroić w kostkę, resztki z wycinania pozostawić;
– orzechy sparzyć i posiekać. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać orzechy, olej, sos sojowy i utrzeć na jednolitą masę;
– masę nakładać na rokpol, następnie mozzarellę, ponownie powtórzyć czynność, całość spiąć wykałaczką. Każdy udekorować oliwką. Wykonać 8 koreczków.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia:330 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 26 g

    PASTA Z SERA TWAROGOWEGO I ZIELENINY

Czas wykonania: około 5 min.
Składniki (liczba porcji 4):
20 dag chudego twarogu homogenizowanego
10 dag miękkiej margaryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanej rzeżuchy
łyżka zarodków pszennych
kilka łyżek mleka
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Margarynę zmiksować z serem na gładką masę, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia:243 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 21 g

    PASTA Z ŻÓŁTEGO SERA I RYBY

Czas wykonania: około 10 min.
Składniki (liczba porcji 4):
15 dag żółtego sera
15 dag wędzonego dorsza
3 łyżki jogurtu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
Sposób przygotowania:
– ser zetrzeć na tarce;
– z ryby zdjąć skórę, oddzielić ości, rozdrobnić, połączyć z serem;
– dodać jogurt, utrzeć na jednolitą masę;
– wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i doprawić do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia 166 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 10 g

    GRZANKI Z SZYNKĄ

Czas wykonania: około 15 min.
Składniki (liczba porcji 4):
8 kromek chleba tostowego,
8 plastrów szynki,
8 plastrów ananasa,
8 plastrów żółtego sera,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
– na każdej kromce położyć plaster szynki, ananasa, a na wierzchu plaster sera;
– wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać do czasu roztopienia się sera;
– przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia 282 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 13 g

    KURCZAK W SOSIE CURRY

Czas wykonania: około 25 min.
Składniki (liczba porcji 4):
4 podudzia kurczaka ok. 400 g
1 cebula
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka curry w proszku
100 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
– zagotować szklankę wody, wrzucić kurczaka;
– pokroić cebulę, dodać do kurczaka, dusić;
– dodać ziła i curry, dusić ;
– ewentualnie podlać wodą, by kurczak nie przywierał do garnka;
– dusić, aż sok po nakłuciu kurczaka będzie klarowny;
– odlać trochę sosu, przestudzić, dodać jogurt, wymieszać dodać do kurczaka, podgrzać;
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia- 123 kcal
Białko – 23 g
Tłuszcz – 1,9 g

    RYBA W ZIOŁACH

Czas wykonania: około 17 min.
Składniki (liczba porcji 4):
750 g filetów ( mintaj, morszczuk, dorsz)
1 łyżka oleju
50 mg koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki tymianku
1 czerwona cebula
liść laurowy
Sposób przygotowania:
– koncentrat wymieszać z posiekaną cebulą i suszonymi ziołami;
– dodać liść laurowy i olej, podgrzewać;
– włożyć filety, dusić na małym ogniu ok 15 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia- 130 kcal
Białko – 22 g
Tłuszcz – 2,8 g
Błonnik – 1 g